Detta bloggande

2013-05-24 13:20 | 0 kommentarer

Alltså jag önskar verkligen att Cybersite skulle haft en app att blogga ifrån, jag vill så gärna skriva lite varje kväll, eller åtminstone varannan men det är så besvärligt med datorn när vi inte har uppkoppling (mer än via mobilerna hemma). Hade dom haft en app skulle de va såå smidigt. Visst kan man byta men nä, när jag äntligen fått lite ordning på hemsidan vill jag inte gå "ner" till en enkel blogg igen, men de kanske får bli så?!

Va så länge sen jag bloggade så de får bli en uppdatering i lite mer av en punktform tror jag, kommer aldrig ta slut på text annars...

Gimli
Har haltat till och från under vårvintern och våren och är nu under utredning hos veterinär. Han är precis som vanligt och leker med de andra hundarna men emellanåt så kommer de hältsteg. Ibland kan de ha varit uppehåll på nån vecka o sen kommer de igen. Hos veterinären trodde dom de va artros och/eller lösbenbit så tid för röntgen bokades. 23 röntgenplåtar senare, närbilder på varje led i båda frambenen, halskotpelaren, ryggen och bröstet, så kunde veterinär Hyttsten endast hitta ev artros i tassen, kunde lika gärna vara något annat samt en lös benbit under halskotpelaren men om den har påverkan eller inte kunde hon inte säga, isf påverkar den via nerver då den inte sitter kring kotorna. Så nu går Gimli på smärtstillande och ska göra de 3 veckor till för att se hur han svarar på det och öven omega 3 samt glukosamin för att hålla en ev artros lite längre bort. I övrigt får han motionera lagomt, inge agility och inga långa fjällturer utan lagomt av allt, gärna simning men de får nå gärna bli lite varmare i sjön först...

Sören
110% energi och vilja. Han har varit med mig o stängt hage och sköter sig såå bra, hela tiden i närheten även om han håller på med sitt, dvs jaga sork. Är hos "mommen" på kollo med jämna mellanrum och får hänga med på allt roligt mommen och Kiwi gör. Utställning 6 juni, inoff, är planerad för Sören och Kiwi. Sen är tanken att Sören ska tävla agility i höst så vi har precis tagit hem slalomkäpparna som legat i Aspås så nu ska det hårdtränas.

Cooper
Är nöjd med livet, dagis på dagarna och hemma, gärna på balkongen, på  kvällarna, då är livet perfekt! Har gjort jätte fina apporter på kvällsturen ute på slutet. Kanske börjar vakna en träningslust där med?!

Frodo
Har börjat träna för Theresa i Ås. Han sköter sig bra men matte är kass, svag i bålen och handleder gör ridningen väldigt ful (en matte som sitter som en säck). Naprapat, PT i form av Zickan och Elvira samt ev även gym är inkopplat, sitsen ska tillbaka!!!!! Letar sadel som passar oss båda, vilket verkar svårt. Ska till Ulrika nästa vecka på sadelutprovning, får se hur det går. Har börjat hoppa en del, vilket Frodo ÄLSKAR!! Red vår första pay and jump häromkvällen, blev en runda på 60 cm som va felfri, kul!!!

Prillan
Rids utan ledare i sällskap av Frodo, tycker det är superjobbigt så konditionen behöver tränas. Men han är jätte duktig och väldigt okomplicerad, men att det är en shettis märks, lägger han till den tjuriga sidan så har man de man gör, tur de inte händer så ofta.

Gården
Vårbruket i full fart, förhoppningsvis är allt sått innan helgen är slut. Kornas beteshagar är det bytt tråd på, från band till rep upptill samt att de har kompliterats med en Prillan-tråd nertill. Det tog några dagar men nu är de klart, de kanske får komma ut i helgen, ska bli skönt isf! Sonia har brutit lårbenshalsen så jag, Roger och Christer hjälps åt i lagårn. Nu har Karl-Erik (avbytare) varit här i 4 dagar vilket har varit otroligt skönt, så vi har hunnit få nå annat än lagårn gjort.

Markberedning
Den säsongen har dragit igång igen, så sen i slutet på april så har jag jobbat både på gården och på Skyttmos. Det har varit väldigt blött i marken och många vägar har varit dåliga men byggnationen av maskinen har dragit ut på tiden så de är först idag den kommer ut. Inversen har kört en vecka, spännande projekt! Med bara en maskin i år och alldeles för mycket körning är det spännande att få ihop allt men det ska gå.

Nu ska jag ta o maila cybersite och fråga varför de inte har någon app o sen ska jag o Frodo ut o rida, tror de blir en långtur idag, är så härligt väder!

4
En bild sen vår första träning för Theresa, mer bilder kommer.

Kategori: Diverse

Skoteråkning och tömkörning

2013-03-17 12:27 | 0 kommentarer

Frodo är hältfri men fortfarande varm i hoven så det håller på att läka. Kurre kommer och skor om en veckan så tills dess tömkör jag bara Frodo, vill inte belasta honom för mycket när jag inte är helt 100 på att hoven är ok. Ska bli spännande när skon ska av o se hur det ser ut, antagligen och förhoppningsvis som vanligt. Tömkörningsgjorden har kommit och den passar fint på både Frodo och Prillan, perfekt!!! 

Prillan är tjock och behöver motion... Svårt att ha honom som handhäst just nu dock. Men har fått tips på hur man kan bygga en skde-risk-fri skackel så ska prova det o se om de går bra, isf kanske jag törs sätta på vanliga skackeln. Nu är ju målet att han ska kunna dra släden innan snön försvinner, tidigare va det ju jul men vi fick skjuta på de när han blev bakrädd. Tror att det kommer ifrån att han fått stryk tidigare, skulle prova longera honom häromdagen o de räckte att han såg spöt så blev han jätte rädd   Fick efter lite övertalning stryka honom över hela kroppen med den så det är en klok ponny! Caroline fotade mig och hästarna en dag, de bilderna ska jag lägga upp men har dem på fel dator... Om jag inte kan knycka dem från facebook o lägga in, huum?!

Tisdag till torsdag va vi lediga och va till fjälls och körde skoter. Tisdag kväll när vi kom upp så va det -23 ute och 8 grader i stugan, brrrr!!! Men vi bäddade ut bäddsoffan o sov i den med bransan sprakandes i spisen, mysigt!  På onsdagen åkte vi först ner till Åre och handlade i väntan på att det skulle bli lite bättre temperatur ute. Sen belv det en sväng på fjället, kom vi för högt upp va det hårt o drivet, även på platten men nere på myrarna va det mestadels mjuk o skön fluffsnö med bra botten. Konstaterade att jag lärt mig svänga utan allt för stor kraftåtgång vilket även syns på filmen nedan, men än händer de saker jag inte räknat med, som hårdare snö osv, vilket oxå syns     På torsdagen blev det även då en tur på fjällen men då va jag rätt mör i kroppen så vurporna kom rätt tätt, det är sen då filmen är, typiskt nog, men finväder hade vi iaf, alldeles perfekt!!

Gick inte att lägga till en film så det får bli en länk istället 

Kategori: Diverse

Penicillin hit och dit

2013-03-07 19:11 | 0 kommentarer

Jag tänker varje dag att jag ska blogga men tiden räcker inte till men nu fanns de lite tid till övers 

Frodo är mycket bättre och han fick sista pencillinet i tisdags, skönt! Men han är fortfarande lite varm i hoven o lite svullen över kotan så de lär nog komma en hovböld... Longerade honom några varv idag och han är helt ren i vänster varv men i höger varv har han de lite jobbigt att få med längden i steget på ytter fortfarande. Så det blir vila minst över helgen, vare sig de kommer en böld eller inte.

Elin va här på lite sportlovsaktiviteter i måndags. Först följde hon med mig i lagårn och sen va det hästarnas tur, båda fick en rejäl omgång med borstarna. Prillan fick även på sig sadel o träns och Elin fick prova hänga på honom för första gången, inga som helst konstigheter, Prillan gick snällt ett varv runt gårdsplan som om han aldrig gjort annat   Har hittat en tömkörningsgjord och tömmar nu, kommer nog nästa vecka, kommer bli perfekt!!

Inte nog med att Frodo varit tussig så hade vi en kalv med gaskolik i måndags och en kossa med klövspalt. Allt händer när ordinarie veterinären är borta.. Kalven hämtade sig och kossan fick penicillin. Såklart är det ju besättningens mest hopplösa kossa, en förstakalvare som gör precis som hon vill, hon är en fjällis och riktigt liten så hon går hit o dit under inredningen och så är hon rätt skygg. Idag skulle jag spruta henne men hon har lärt sig att de är i roboten hon blir stucken o ville först inte gå in o sen kunde hon inte stå still en endaste sekund. När jag väl skulle spruta så hoppade hon omkring o jag lyckades få i nästan hela sprutan innan innan kanylen gick av. Vilken panik jag fick innan jag insåg att den hade gått av i fästet och jag lyckades få tag i kanylen o dra ut den, puuuh! Hon ska ha spruta två dagar till, va kul det ska bli, not!

Den här veckan är rallyträningen inställd pga sportlov så i morgon blir det nog en skidtur med hundarna, om vädret tillåter, idag va de perfekt väder men då fanns ju inte tiden... Igår fyllde gamla Alice 12 år, hon är i stugan och firade igår med att va på fjället och springa.

I går hade jag sista lektionen i företagsekonomi, känns skönt att en kurs är klar. Nu har jag lite drygt halva redovisningen kvar och sen ska det va fördigpluggat, skönt!

IMG_2553
Eling hänger på Prillan

IMG_2572
Minsta kvigorna i lösdriften

IMG_2579 IMG_2555
Bruten spruta Gimli som läser en bok och dricker te till frukost 

Kategori: Diverse

Ännu mer full fart

2012-12-04 19:37 | 1 kommentarer

Vilken fantasi det är på överskrifterna   Nu är det gården det är full fart på!

Vi flyttade ut för 3 veckor sen och sen dess har det varit full fart. På fredag flyttar vi hem igen, även om det är motigt, allt är ju så enkelt när man är på plats, men så är vardagen. Här kliver jag upp 6.20 på morgon och släpper ut hästarna. Äter frukost, duschar och åker på jobbet. Jobbar en full dag och sen hem, byta om o göra lagårn meddans Roger kör foder, gör ungdjuren och hjälper mig med det sista. In äta middag och sen ut igen för ridning eller annat stök innan det är dax att natta i både stall och lagård o sen rasa i säng. Fulla dagar med mycket att göra men helt underbart!!

Förrförra helgen tog  jag o Frodo och åkte till Backen och red ut med Caroline och Itzy. Vilken otroligt lättsam o enkel häst vi har! Lastar och lastar av själv, bryr sig inte när vi kommer på plats utasn står snällt stilla uppbunden i transporten meddans jag gör irodning honom. Vi red ut i drygt en timma och avslutade turen med en räcergalopp över en gigantisk äng i lätt uppförsbacke, tjohoo! Både jag o Frodo längtar tillbaka, men gärna då med massa lössnö!!   Förra helgen lastade vi igen och åkte till samma ställe men då red vi till ridhuset. Frodo tyckte att speglarna va lite läskiga i början men sen gick det jätte bra, lugn och fin! Provade även hoppa lite och det gick ju finfint trots dressyrsadel 

Frodo har verkligen lugnat ner sig sista veckorna, fortfarande full fart men nu kan han sansa sig lite. Vi har varit ut o galopperat och busat barbacka två vändor, så härligt!!! I söndags så fick Frodo dra hem årets gran till silon, eller egentligen blev det två, den första va inte så fager som den såg ut i skogen... Eftersom inte Frodo har någon sele än så kobinerade jag ihop en egen av tolkselen, ett grimskaft och longerlinan, fungerade utmärkt på en gran, de är ju inte så tunga.

Lilla Prinsen fick skor förra veckan så nu ska han på allvar börja sin inkörning, målet är en slädtur på julafton 

Hundarna njuter för fullt av livet på gården, Gimli hittar ömse att rulla sig i på promenader, snuskiga lilla hund   Sören har blivit riktigt modig så nu kan han o Cooper leka tillsammans, inne iaf. Ute har Gimli och Sören race runt växthuset och Cooper försöker desperat hänga med, han gillar dock mer att bli jagad av en arg Gimli, vilket han lyckas rätt bra med. Han springer och tacklar Gimli som blir arg som ett bi och flyger efter Cooper o Cooper bara fortsätter   I går följde Gimli med mig hem till Brunflo när jag skulle hämta nå saker o han satt sig vid dörren direkt, där skulle ju inte han va, det är ju mycket bättre i Ede ju!! 

I helgen har vi haft det årliga kalaset med jobbet. Det började i fredags med möte och gocart, vilket va så super kul!! I lördags va vi på skidskyttet i vip-tältet och åt och drack gott. Dock ville inte min mage va med så jag avvek redan innan middagen. Åkte hem o hjälpte Roger ist, det är avkoppling de!!! 

787_10151141847847864_923663884_n

Kategori: Diverse

Mer full fart

2012-11-12 20:46 | 1 kommentarer

Nu är det Frodo som går i full fart! Efter den ofrivilliga långa vilan så har han varit som förbytt när jag ridit igång honom, det har varit full gas hela tiden minst!! Han har inte kunna skritta ett steg utan bara taktat o flängt omkring! Nu har det börjat lugna sig något, nu kan vi skritta sista biten hem i fyrtakt iaf, alltid något! 

I går va jag o hade träning för Caroline och hennes fina lilla fd travare, satt även upp en liten stund o kände på pållan som va riktigt trevlig. Jag blev sjukt motiverad att rida så idag åkte vi ut efter middagen o plockade in hästarna. Prinsen strulade lite på vägen in så jag tänkte inte på om de va nå som inte va som de skulle men när jag borstade Frodo så såg jag att han tappat ena framskon... Åhh såå typiskt!!! Letade i hagen, nackdel med stor hage, men fann ingen sko. Hade hoppats att kunna slå på skon igen men får ringa Kurre i morgon istället. Snacka om besvikelse!!!

Hundarna är på sin onsdags träning och det gå jätte bra, utifrån deras egen nivå   Gimli han kämpar på med backandet, Sören får träna agility ist för rally och Cooper han får titta på de andra hundarna o köra kontakövningar.

I morgon flyttar vi ut på gården i 3 veckor, det ska bli jätte skönt att slippa åka emellan, myckat att göra men bara att va på plats gör så otroligt mycket! Gårdsfolket åker på australien/nya zeelands semester i 3 veckor, väl unt!

550071_10151103072277864_203127518_nKusin Elin va på besök en dag på höstlovet och red såklart en sväng på Frodo, till sommaren ska hon få rida in Prinsen 

bild
Grabbarna Bill & Bull på spaning

Kategori: Diverse

Full fart

2012-10-30 22:01 | 1 kommentarer

Här är det minst sagt full fart, det är sällan vi (läs aldrig) har någon helkväll i soffan, alltid är det något som ska göras, men vad gör det när det är såå roligt?! 

I lördags va jag och Gimli på fortbildning för oss instruktörer i rallylydnad här i norr. Vi övade på avancerad och mästerskapsskyltar i Klass arena i Sundsvall. Gimli gick riktigt bra och jag fick tillbaka lite tävlingsgnista, lagomt tills säsongen är slut... Men nu vet jag ju vad vi kan, trots bristfällig träning på slutet   Mamma, Sören o Kiwi va oxå med till Sundsvall men mest som publik.

Vi har börjat tömköra Prinsen, igår va tredje gången han fick prova på livet som vuxen. Det går verkligen framåt, igår kunde Roger släppa och jag kunde både starta, stanna och svänga den lilla rackaren. Vi har köpt en miniliten loksele som trots det va för stor, men det va inget problem, vi byggde helt enkelt om den, eller vi o vi, Roger   Så nu sitter lokorna där de ska, nu ska bukgjorden kortas och en snedrem ska införskaffas, en baksele är precis inköpt. Släde har vi oxå, oj va jag längtar tills vi får ut o åka den, men först ska den renoveras lite, den oxå 

I går va jag ute och red på Frodo, första gången på länge, tiden har helt enkelt inte räckt till. Han tyckte de va lajbans att få komma ut igen o det fanns knappt någon broms på han, så han fick rusa av sig lite   Tur att det har kommit snö så man ser åtminstone lite i skogen nu när det blir mörkt vid 16-17 tiden...

Nä nu väntar sängen, ska upp tidigt i morgon!

Just ja, det finns nya bilder i både hundarna o hästarnas album

Liten börjar bli stor, 29/10 -12

Kategori: Diverse
«februari 2023»
måntisonstorfrelörsön
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728