Hästarna

Jag har hållt på med hästar så länge jag kan minnas, tack vare att min mor oxå är intresserad. Som liten red jag på ridskola o när jag va 13 fick jag första "egna" hästen, en foderhäst. De va en skimmel arab som heter Madjed bin Saud. Sen har de bara rullat på, hästar här o hästar där. Gick hästinriktning på gymnasiet o tävlade en del, främst i dressyr med placeringar, men har även lyckats knipa några placeringar i hoppning, hur nu de gick till

2006 sålde jag sista hästen, fullblodet Young Mystery "Musse" som nu bor utanför Gävle. Efter de hjälpte jag andra med deras hästar innan jag flyttade hösten 2007.
Då bar de av till Vagnhärad och Stall Tullgarns Kungsgård/Stall Bergåkra där jag jobbade på en av Sigrid Bergåkra Berglunds anläggningar.
Där hade jag hand om upp till 42 hästar och höll på med allt som hör ett försäljnings, tävlings och utbildningsstall till men hade även en fot bland gårdens andra djur (köttdjur o får), traktorkörning mm mm och allt som hör därtill.
Men efter ett år så blev de för mkt, hästarna stod mig upp i öronen och jag flyttade hem igen, de blev helt enkelt för mkt häst, häst, häst.

På ett halvår såg jag knappt åt en häst, jag behövde en rejäl paus kort o gott. Därefter började jag sakta men säkert hitta tillbaka, jag red andras hästar och trivdes bra med det. En sak stod klart och det var att jag aldrig mer skulle ha en egen häst! Samma sak sa Roger, ingen häst på min gård. Men på något vis så hamnade vi där vi står i dag, med två underbara hästar, hur gick det till?! Jag sa att jag inte ville ha något korkat halvblod men ville ändå ha en ridhäst om jag någonsin ändå skulle skaffa häst igen och Roger sa att om de någonsin skulle komma in en häst på hans går så va det en nordsvensk. När vi va på Borgeby Lantbruksmässa i början på sommaren 2012 så hade de ardennrar där och Roger sa nästan på en gång att en sån skulle vi haft!! Jag va tveksam, en sån går ju inte o rida "riktigt" på. Tillslut hamnade vi i en kompromiss, en nordsvensk skulle det bli och vi kollade sporadiskt på annonser. Vi valde helt och hållet bort kallblodstravare för vi skulle ha en riktig nordsvensk, tills Frodo dök upp på annons. Han såg inte ut som en vanlig kallblodstravare utan va mycket kraftigare och Roger fick en bra magkänsla direkt, jag tyckte han såg för hispig ut för oss på bilden men vi följde ändå Rogers magkänsla och sen den 14 juli så har Frodo bott hos oss.

Tanken va att vi bara skulle ha en häst och Frodo trivdes utmärkt med kossorna men våra samveten sa att vi måste ha en häst till, det skulle ju ha blivit ganska ensamt för Frodo på vintern när kossorna är inne. Tanken va att vi skulle ha en stor häst till så vi kunde rida tillsammans. Men när byggutrymmet inte räckte till så sa jag i en svagt ögonblick "ja men vi köpen en hemsk liten shettis då" vis av erfarenhet och sen va det igång. På kvällen hade Roger hittat flera lämpliga annonser men ingen gav den rätta känslan. Sen kom Prillans annons upp, den hade varit ute ett tag och ingen bild fanns men Rogers magkänsa sa igen att den här hästen skulle vi ha, och så blev det, så sen den 2 september har Prillan bott hos oss.

Klicka på bilderna för att komma till hästarnas egna sidor, mer info kommer att komma

          

Frodo Donnson
1
Tappi Balti
5

          

Klicka här för att komma till ett bildcollage av mitt tidigare hästliv